ITALIJA / Monseliće (Monselice)

ITALIJA / Monseliće (Monselice)

 

 

.

.

.

.

 

 

MONSELIĆE

 

jedno od najlepših manjih mesta severne Italije

 

 

 

 

Kada je Ralf Voldo Emerson (Ralph Waldo Emerson), čuveni američki filozof, poeta i esejista s kraja XIX veka (autor predavanja proglašenog „intelektualnom Deklaracijom nezavisnosti SAD-a“), u maju 1833. posetio Monseliće, zapisao je da „nikada nije video lepše mesto u Italiji, sa ostacima tvrđave na brdu odakle se pružaju božanstveni vidici na dolinu, Jadransko more, i čak s vremena na vreme Veneciju u izmaglici, 60 kilometara u daljini.“

 

 

 

 

 

 

Monseliće © Ivana Dukčević

.

 

 

 

 

Monseliće, na vrhu brda Rocca © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Monseliće, ukrasna statua na zidu palate, na brdu © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Monseliće, Crkva Svete Justine, XII vek © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Monseliće © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Monseliće © Ivana Dukčević

.

 

 

 

 

 

*Tekst i fotografije, zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dozvole autora.
.
*The text and photographs are protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.
.
.

 

 

 

 

 

Monseliće (na venecijanskom: Monséłexe), nalazi se 20 kilometara od Padove – u regiji Veneta (kojem pripada i Venecija), na obronku brda nekoliko kilometara udaljeno od glavnog autoputa koji vodi severom Italije, između Venecije i Bolonje. U mesto smo skrenuli na našem putu ka Francuskoj i Iberijskom poluostrvu – kako bismo prenoćili u starom samostanu koji je danas pretvoren u hostel. I iznenadili se. Umesto da kasno popodne iskoristimo za odmor, pala je odluka da se popnemo na tvrđavu i obiđemo gradić koji nas je iznenadio svojom autentičnom lepotom.

 

Prema legendi, Monseliće je osnovao trojanski junak Opsicella, ali se njegov naziv vezuje za kasni starorimski period, čak VI vek kada je mesto dobilo naziv Mons Silicis, što znači „planina kremena“ – zbog obližnjeg rudnika trahita, kamena vulkanskog porekla koji je nastao kristalizacijom davno ohlađene lave.

 

Gradić Monseliće smestio se u prostranoj dolini, između brda Montericco (312 m) i Rocca (110 m), a najstariji deo mesta nalazi se u podnožju brda Rocca koje je u srednjem veku bilo utvrđeno sa pet nivoa zidina (koje se i danas na određenim mestima vide). U centru starog grada, na trgu Piazza Mazzini na kojem se nalazi toranj Torre Civica i palata Palazzo del Monte di Pieta, u lokalnoj radnji ispred koje se otegao red kupili smo italijanski sladoled, a zatim krenuli u šetnju ulicom Via del Sanctuario duž koje se nalaze najvažnija istorijska zdanja u gradiću.

.

U tvrđavi Monseliće – Castello Cini – nalazi se jedna od najboljih evropskih kolekcija srednjovekovnog oružja. Nešto dalje, prošli smo pored vila Nani i Duodo, romaničke Crkve Svete Justine iz XII veka (Santa Giustina) i Svetilišta Sedam Crkvi (Santuario delle Sette ChieseVia Romana) koje je osveštao sam papa Pavle V, početkom XVII veka. U podnožju brda nalazi se srednjovekovna kula Mastio ili Torrione.

 

 

 

 

 

 

Monseliće, srednjovekovna kula Mastio (Torrione) © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Monseliće © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Monseliće, ukrasne statue na zidinama palate, na tvrđavi © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Monseliće © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Monseliće © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Nalik mnogo poznatijoj Sijeni, u mestu Monseliće u septembru se održava viteški turnir sa konjima – Palio de Monselice. Osim takmičenja u jahanju i gađanju iz luka strelom, u okviru turnira se održavaju i muzička takmičenja nalik trubadurima, veštine u pokretanju vodeničnog točka, šahovske igre koje se na trgu igraju sa živim, ljudskim figurama i kostimirane parade (sa kostimima iz srednjeg veka i iz perioda renesanse).

 

Monseliće se nalazi nadomak glavne saobraćajnice – autoputa kroz severnu Italiju, 60 km od Aerodroma Marko Polo kod Venecije i na železničkoj ruti  između Venecije i Firence (preko Padove) i Bolonje. Lokalni voz spaja Monseliće i istorijski gradić Mantovu.

 

 

 

 

 

Monseliće © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Monseliće, bioskop © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.