ENGLESKA / London: Albertopolis – Muzejska četvrt

ENGLESKA / London: Albertopolis – Muzejska četvrt

 

.
.
.

 

.

.

Albertopolis

.

Muzejska četvrt Londona

.

.

.

.
.

Zapadno od Bakingemske palate, a južno od Hajd parka nalazi se jedan od najelitnijh delova Londona – Najtsbridž (Knightsbridge), koji još dalje ka zapadu menja naziv u – Kensington. U ovom kraju nalaze se neke od najskupljih lokacija za stanovanje, ali i mnogobrojne luksuzne radnje, muzeji i restorani. Ulicom Brompton Road doći ćete do raskrsnice sa ulicom Exhibition Road, gde se nalazi londonska Muzejska četvrt „Albertopolis“ u kojoj se nalazi jedna od najboljih koncertnih dvorana na svetu – Royal Albert Hall, i tri izuzetna državna muzeja: Muzej Viktorije i Alberta (Victoria & Albert Museum – V & A), Prirodnjački muzej (Natural History Museum) i Muzej nauke (Science Museum). Za obilazak svakog od njih ponaosob potrebno je izdvojiti barem dva do tri sata, te ukoliko želite da ih sve posetite isplanirajte vreme unapred.

.

.

.

.

Prirodnjački muzej (Natural History Museum), skelet dinosaurusa – diplodokusa © Ivana Dukčević

 

 

Muzej nauke (Science Museum), interaktivni deo u vezi genetike © Ivana Dukčević

 

 

Muzej nauke (Science Museum) – Put u svemir © Ivana Dukčević

 

 

Koncertna dvorana Royal Albert Hall ©  Ivana Dukčević

 

 

Muzej Viktorije i Alberta – Victoria & Albert Museum (V&A) © Ivana Dukčević

 

 

Najtsbridž (Knightsbridge) © Ivana Dukčević

 

 

Prirodnjački muzej (Natural History Museum) © Ivana Dukčević

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige o Londonu i okolini (ISBN 978-86-7722-432-5), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objvljivanje bez dozvole aautora.

.

*The text and photographs are parts of the published book on London (ISBN 978-86-7722-432-5), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

 

U glavnoj ulici koja u istočnom delu takođe nosi naziv Knightsbridge (a zatim, ka zapadu postaje Brompton Road i Cromwell Road), videćete kafee, ali i otmene radnje, na primer jednu od najskupljih robnih kuća na svetu – čuveni Herods (Harrod’s) osnovan još 1840. godine (87 – 135 Brompton Road, London SW1X 7 XL). Do nedavno, zdanje je bilo u vlasništvu Mohameda Al-Fajeda (Mohamed Al-Fayed), nesuđenog svekra pokojne princeze Dajane, sa čijim je sinom Dodijem poginula u saobraćajnoj nesreći u Parizu, 1997. godine (od 2010, novi vlasnik Harrod’s-a je korporacija iz Katara – Qatar Holding, u vlasništvu tamošnje kraljevske familije).

.

.

.

.

Jedna od najluksuznijih na svetu – Robna kuća Harrod’s © Ivana Dukčević

 

 

Robna kuća Harrod’s © Ivana Dukčević

 

 

Robna kuća Harrod’s, Rolls Royce na prodaju, u izlogu © Ivana Dukčević

.

.

 

Preko puta Herodsa, nalazi se jedina prodavnica čuvenog američkog časopisa National Geographic u Londonu – National Geographic Store. U izuzetno interesantno uređenoj radnji možete kupiti časopis, knjige u izdanju NG Society, DVD izdanja, postere, ali i pronaći veliki izbor njihove brendirane garderobe – majice, dukseve, safari pantalone, itd, po cenama koje su otprilike 30 % više od uobičajenih.

 

Ulicom Brompton Road dalje ka zapadu, doći ćete do raskrsnice sa ulicom Exhibition Road, a time i do „Albertopolisa“, londonske „Muzejske četvrti“ u kojoj se nalazi jedna od najboljih koncertnih dvorana na svetu – Royal Albert Hall, i tri izuzetna državna muzeja: Muzej Viktorije i Alberta (Victoria & Albert Museum), Prirodnjački muzej (Natural History Museum) i Muzej nauke (Science Museum). Za obilazak svakog od njih ponaosob potrebno je izdvojiti barem dva do tri sata, te ukoliko želite da ih sve posetite (sve preporuke!), isplanirajte vreme unapred.

.

.

.

.

National Geographic store © Ivana Dukčević 

 

 

National Geographic store © Ivana Dukčević

 

 

Najtsbridž (Knightsbridge), pravila vožnje u vreme Olimpijskih igara u avgustu 2012. godine © Ivana Dukčević

.

.

 

 

U središnjem delu otmenog londonskog kvarta Kensington, od sredine XIX veka pod patronatom princa Alberta oformljena je četvrt sa nekoliko naučnih institucija (Royal Geographic Society), institucija kulture (Royal Albert Hall), koledžima (Imperial College London, Royal College of Art, Royal College of Music, Royal College of Science, Royal School of Mines) i muzejima, koju Londonci popularno nazivaju „Albertopolis“. U ovu grupu spadaju i tri velika državna muzeja koja, ukoliko imate vremena prilikom posete Londonu ne bi trebalo da propuste.

.

.

 

Najtsbridž (Knightsbridge) © Ivana Dukčević

 

 

Royal College of Art, jedan od dva najprestižnija fakulteta za umetnost i dizajn u Engleskoj © Ivana Dukčević

.

.

 

 

.

.

Koncertna dvorana Royal Albert Hall

.

.

Kraljevska koncertna dvorana sazidana je 1871. godine za vreme vladavine kraljice Viktorije, u stilu italijanske renesanse, na obodu Hajd parka (Hyde Park). Na početku, dvorana je trebalo da nosi naziv: The Central Hall of Arts and Sciences, ali je ubrzo ponela naziv preminulog princa Alberta, supruga kraljice Viktorije. Svake godine u kružnoj građevini od opeke sa kupolom u središtu, održi se oko 350 koncerata klasične, rok i pop muzike, baleta i opera, sportskih takmičenja, ali i ceremonija dodele nagrada, izbora za Miss, humanitarnih događaja i banketa. Dvorana je najpoznatija po godišnjim koncertima britanske mreže BBC (BBC Promenade Concertsili „Proms“), koji se održavaju tokom 8 nedelja, u letnjem periodu.

 

INFO: Kensington Gore, London SW7 2AP, metro: South Kensington (Piccadilly, Circle, District Line); Autobusi: 9, 10, 52, 360, 452 / Ulaznice možete kupiti i putem interneta, na zvaničnim stranicama koncertne dvorane: www.royalalberthall.com

.

.

 

Koncertna dvorana Royal Albert Hall © Ivana Dukčević

 

 

Koncertna dvorana Royal Albert Hall/ © Ivana Dukčević

 

 

Koncertna dvorana Royal Albert Hall/ © Ivana Dukčević

.

.

 

 

.

.

Victoria & Albert Museum (V & A) / Muzej Viktorije i Alberta

.

 

Muzej primenjenih umetnosti i dizajna koji nosi naziv kraljice Viktorije i njenog supruga princa Alberta, osnovan je 1852. godine kako bi u zdanje bili smešteni umetnički predmeti različitih kultura pretežno iz britanskih kolonija (Afrike, Azije i severne Amerike), ali i umetnost koja je u ono vreme smatrana avantgardom i nije bila „podobna“ za postavku Nacionalne galerije (National Gallery), na Trgu Trafalgar.

 

Vremenom je postavka muzeja narasla, te danas broji čak 4,6 miliona eksponata iz čitavog sveta, starih i do 5000 godina. U zbirci se nalaze predmeti od keramike, stakla i kovanog gvožđa, kostimi, srednjovekovne tapiserije, tekstil, nakit, lutke, predmeti vezani za pozorište i arhitekturu, nameštaj, knjige, crteži, grafike, fotografije, skulpture i slično. Postepeno, muzej je prerastao u Muzej primenjenih umetnosti i dizajna, a zbirka dobila sponzorstvo od strane britanske vlade (Ministarstva kulture, medija i sporta – sektor za kulturnu baštinu).

.

.

 

 

Muzej Viktorije i Alberta – Victoria & Albert Museum (V&A) © Ivana Dukčević

 

 

Muzej Viktorije i Alberta – Victoria & Albert Museum (V&A) © Ivana Dukčević

 

 

Muzej Viktorije i Alberta – Victoria & Albert Museum (V&A) © Ivana Dukčević

 

 

 

Muzej Viktorije i Alberta – Victoria & Albert Museum (V&A) © Ivana Dukčević

.

.

 

 

U XX veku, postavka muzeja podeljena je prema delovima sveta, od čega oni vezani za italijansku kasnu renesansu i istočnu Aziju (keramika i predmeti od metala) spadaju u neke od najvrednijih i najvećih kolekcija na svetu. Osim Britanskog muzeja u Londonu, Muzeja Metropoliten u Njujorku i Luvra u Parizu, Muzej Viktorija i Albert poseduje najveću kolekciju islamske umetnosti na svetu.

.

Muzej je bio oštećen tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu, ali je renoviran. Danas je jedan od 10 najposećenijih muzeja Britanije. U julu 2005, u muzeju je za posetu otvoreno unutrašnje dvorište John Madejski Garden, sa jezercem i travnjakom i povremenim umetničkim postavkama.

 

INFO: Cromwell Gardens, South Kensington / Metro: South Kensington (Piccadilly, Circle, District Line), autobusi: 14, 74, 414, C 1 / Svakodnevno: 10 – 17.45 h, osim petkom do 22 h. / Od 2001. godine, ulaz u većinu državnih muzeja je besplatan / www.vam.ac.uk

.

.

.

Muzej Viktorije i Alberta – Victoria & Albert Museum (V&A) © Ivana Dukčević

 

 

Muzej Viktorije i Alberta – Victoria & Albert Museum (V&A) © Ivana Dukčević

 

 

Muzej Viktorije i Alberta – Victoria & Albert Museum (V&A) © Ivana Dukčević

 

 

Muzej Viktorije i Alberta – Victoria & Albert Museum (V&A) ©  Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Natural History Museum / Prirodnjački muzej

.

 

Tačno preko puta Muzeja Viktorije i Alberta, okruženo parkom nalazi se prelepo staro zdanje Prirodnjačkog muzeja iz 1881. godine, čija arhitektura neodoljivo podseća na scenografiju iz filmova o Hari Poteru. Deca, ali i oni odrasliji, sigurno će uživati u mnogim delovima postavke ovog interesantnog muzeja, za čiju posetu bi trebalo odvojiti minimum dva do tri sata.

.

Iako se u nekadašnji monumentalni, glavni ulaz i dalje može ući iz ulice Cromwell Road (sa ogromnim skeletom dinosaurusa – diplodokusa, u predvorju), sa bočne strane, iz ulice Exhibition Road, nalazi se još jedan od ulaza – novi futuristički hol sa pokretnim stepenicama koje „ulaze“ u Zemljinu kuglu i statuama stvorenja i polu-bogova, na staklenim, svetlećim postamentima.

.

.

 

Prirodnjački muzej (Natural History Museum) © Ivana Dukčević

 

 

Prirodnjački muzej (Natural History Museum) © Ivana Dukčević

 

 

Prirodnjački muzej (Natural History Museum), sizumrla ptica dodo © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Veoma obimna postavka muzeja obuhvata period počev od nastanka planete Zemlje, njen reljef i vulkane, kolekciju minerala i ruda, priču o nafti, pećinama, ogromnu kolekciju fosila i skeleta dinosaurusa. Delovi o živom svetu podeljeni su na sisare, ptice i druge životinjske vrste, sa prepariranim primercima nekih vrsta koje su izumrle i više se ne mogu videti u prirodi (ptica dodo, na primer). U muzeju možete pogledati i postavku vezanu za biljni svet planete, odvojenu po delovima, ali i antropološku zbirku i deo vezan za evoluciju vrsta.

.

Radi lakšeg snalaženja, delovi muzeja podeljeni su prema bojama, na nekoliko zona: plavu (postanak planete, dinosaurusi, evolucija, itd), crvenu (vulkani, rude, minerali, fosili), zelenu (životinjski svet, čovek, snaga energije, ekologija, itd) i narandžastu zonu (biljni svet, Darvinov centar).

.

INFO: Cromwell Road, South Kensington / Metro: South Kensington (Piccadilly, Circle, District Line), autobusi: 14, 74, 414, C 1 / Svakodnevno: 10 – 17.50 h / Ulaz je besplatan / www.nhm.ac.uk

.

.

 

Prirodnjački muzej (Natural History Museum) © Ivana Dukčević

 

 

Prirodnjački muzej (Natural History Museum) © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

Science Museum / Muzej nauke

.

 

Odmah iza zdanja Prirodnjačkog muzeja, nalazi se treći i poslednji veliki muzej u kvartu – Muzej nauke. I za ovaj muzej, kao i za prethodna dva, trebalo bi odvojiti barem dva do tri sata, kako biste mogli da pogledate barem deo postavke.

.

Muzej nauke smešten je na 7 nivoa, od kojih su 4 glavna – izložbena (prizemlje i prva tri sprata). U prizemlju se nalazi i velika suvenirnica, sa raznim sitnicama – napravama i naučnim „igračkama“, za koju će vam takođe biti potrebno izvesno vreme, kako bi je dobro pregledali.

.

Ako u muzej uđete iz ulice Exhibition Road, ispred i oko vas ćete videti parnu mašinu, lokomotive i druge perjanice britanske industrijske revolucije. Nešto dalje, u polu mraku okreće se planeta Zemlja, na kojoj su prikazane klimatske promene. U ovom delu muzeja ući ćete u svet vasione i kosmičkih letova, videti Apolo 11 i saznati više o odeći, hrani i dužnostima astronauta (u suvenirnici možete kupiti kesice sa dehidriranom hranom koju su u svemir nosili astronauti!).. Na prvom spratu, u interaktivnoj postavci saznaćete sve o svom poreklu – genetici, dominantnim i recesivnim osobinama, o ljudskim fobijama, istoriji telekomunikacija, merenju vremena i osobinama materijala…

.

.

 

 

 

Muzej nauke (Science Museum) © Ivana Dukčević

 

 

Muzej nauke (Science Museum) © Ivana Dukčević

 

 

Muzej nauke (Science Museum), odeća astronauta © Ivana Dukčević

 

 

Muzej nauke (Science Museum), hrana astronauta u svemiru © Ivana Dukčević

 

 

Muzej nauke (Science Museum), kako astronauti „rade“ u svemiru © Ivana Dukčević

 

 

Muzej nauke (Science Museum), dehidrirana hrana za astronaute, u kesici kao suvenir © Ivana Dukčević

 

 

Muzej nauke (Science Museum), parna mašina © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Energija, matematika, kompjuteri i promena klime, delovi su postavke na drugom spratu, dok ćete na trećem upoznati postavku vezanu za: zdravlje, letenje, tehnologiju i obići izložbu istorije nauke iz XVIII veka… Na četvrtom spratu upoznaćete se sa istorijom medicine od samih početaka, savremenom tehnologijom u medicini i prvim operacijama.

.

Mnogi delovi muzeja opremljeni su interaktivnim postavkama, u kojima će najviše uživati oni najmlađi. Na taj način, ponekad u obliku kviza, saznaće o mnogim zakonitostima biologije, naročito genetike, ili se na primer upoznati sa time kako izgleda priprema astronauta za bestežinsko stanje u svemiru.

 

INFO: Exhibition Road, South Kensington / Metro: South Kensington (Piccadilly, Circle, District Line), autobusi: 14, 74, 414, C 1 / Svakodnevno: 10 – 18 h / Ulaz je besplatan / www.sciencemuseum.org.uk

.

.

.

.

Muzej nauke (Science Museum), projekat Google-a © Ivana Dukčević

 

 

Muzej nauke (Science Museum) © Ivana Dukčević

 

 

Muzej nauke (Science Museum), fizika, optika i kinetika © Ivana Dukčević

 

 

Muzej nauke (Science Museum), o biologiji i fobijama /© Ivana Dukčević

 

 

Muzej nauke (Science Museum) © Ivana Dukčević

 

 

Muzej nauke (Science Museum), „NLO“ u suvenirnici © Ivana Dukčević

.

.

 

London, London, London, London, London, London

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.