GRČKA – Pela (Pella) i Vergina (Aegae) – u domovini Aleksandra Velikog

GRČKA – Pela (Pella) i Vergina (Aegae) – u domovini Aleksandra Velikog

 

 

.

.

.

Pela (Pella) i Vergina (Aegae)

.

u domovini Aleksandra Velikog

.

.

 

Četrdesetak kilometara severozapadno od Soluna, magistralom koja povezuje severne delove Grčke u smeru prema gradu Edesi (Edessa) nalazi se selo Pela. Na kilometar udaljenosti jedno od drugog danas se nalaze dva mesta gotovo istog naziva – Nova Pela (Νέα Πέλλα) i Pela (Πέλλα). 

.

.

.

.

.

 Vergina, kraljevska grobnica familije Filipa II Makedonskog © Ivana Dukcevic

.

.

.

 

 Arheološko nalazište Pela, mozaik © Ivana Dukcevic

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige o Severnoj Grčkoj (ISBN 978-86-7722-398-4), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book on Northern Greece (ISBN 978-86-7722-398-4), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

 

 

PELA (Pella)

.

Skrenuvši u Pelu, nakon dvestotinak metara ući ćete u rodno mesto vladara prve internacionalne imperije na svetu, Aleksandra Velikog. U Peli se u IV veku pre naše ere nalazila i čuvena filozofska škola jednog od najčuvenijih mislilaca antike – Aristotela, učitelja mladog Aleksandra, ili Iskendera, kako su ga nazivali na jezicima Istoka, koji je osvojio.
.
U centru mesta, na glavnom Trgu Aleksandra Velikog nalazi se ogromna statua Aleksandra Velikog na konju, i to u ulici Aleksandra Velikog, preko puta istoimene škole. U gornjem delu mesta naići ćete na deo arheološkog lokaliteta ne preterano vredan pažnje, te se vratite na magistralu i krenite dalje ka zapadu. 
.
.
.
.

 

Pela, Spomenik Aleksandru Velikom © Ivana Dukcevic

.

.

 

 

U narednih par minuta vožnje, severno od magistrale s vremena na vreme ravnici ćete primetiti neobična brdašca obrasla travom (poneko i pošumljeno). Tvorevina ljudske ruke, tumulusi predstavljaju antičke grobnice mahom velikodostojnika (ovde iz perioda IV veka pre naše ere), iz vremena Filipa II Makedonskog, Aleksandrovog oca.

 

Na raskrsnici za odvajanje ka selu Nea Pella (Nova Pela), sa desne strane tik uz magistralu na otvorenom prostoru nalazi se Arheološki lokalitet Pela. Osim nekoliko stubova i podnih mozaika, na lokalitetu nije mnogo toga očuvano. Ono najvrednije nalazi se u Muzeju Pele severoistočno od lokaliteta. Nova zgrada podignuta je 2009. godine.

.

.

Arheološko nalazište Pela © Ivana Dukcevic

.

.

.

 

 Arheološko nalazište Pela © Ivana Dukcevic

.

.

.

 

Arheološko nalazište Pela © Ivana Dukcevic

.

.

.

.

U Muzeju Pele nalazi se priličan broj značajnih predmeta pronađenih na lokalitetu, počev od praistorije, gvozdenog i bronzanog doba, sve do vremena vladavine Filipa II Makedonskog i Aleksandra Velikog. U neke od najznačajnijih artefakata spada dijadema od hrastovih listića čistog zlata (u obliku venca), za koju se tvrdi da je pripadala samom Filipu II Makedonskom.

.

Na zvaničnim internet stranicama piše da ulaznica za muzej i arheološko nalazište košta oko 8 evra. Muzej je otvoren ponedeljkom: 12.30 – 21 h, utorkom – petkom: 8 – 21 h (zimi do 14.30 h), vikendom: 8.30 – 17 h (zimi do 14.30 h).

.

Na oko 60 km udaljenosti, zapadno od Pele počinje planinski pejzaž gde se nešto dalje na uzbrdici, na samoj litici nalazi veći gradić Edesa (Edessa). Na obodu grada možete posetiti čuvene vodopade – kraj putovanja planinskih reka koje se sa severa spuštaju u ravnicu.

.

.

.

 

 

 Muzej u Peli, zlatni hrastov venac Filipa II Makedonskog © Ivana Dukcevic

 

.

.

.

 Muzej u Peli © Ivana Dukcevic

.

.

.

 

 Muzej u Peli © Ivana Dukcevic

.

.

.

 

 Muzej u Peli, antički ključevi © Ivana Dukcevic

.

.

.

 

 Muzej u Peli, deo zida sa ostacima boje © Ivana Dukcevic

.

.

.

.

.

 

 

VERGINA (Aegae)

.

.

Ako na autoputu od Soluna ka Atini skrenete ka zapadu, Jonskom moru i Igumenici, autoputem Egnacija nakon 50-ak kilometara stići ćete do gradića Verije (Veria), u podnožju planinskog venca koji se prostire duž čitave centralne i severne Grčke.

.

Ukoliko skrenete sa autoputa ka Veriji, prođete ispod magistrale i drumom produžite još oko 7 km, na kraju puta ugledaćete Arheološko nalazište Verginu (antička Aegae), poslednju prestonicu Filipa II Makedonskog, danas na listi UNESCO-ve svetske kulturne baštine.

.

U kompleksu iz IV veka koji čini nekoliko objekata, centralno mesto zauzima veliki tumulus, veštačko brdo u čijoj se tmini nalaze tri kraljevske grobnice iz vremena Filipa II Makedonskog. Osim grobnice za koju je potvrđeno da pripada ocu Aleksandra Velikog, u drugoj je sahranjena princeza za sada nepoznatog porekla (starosti oko 30 godina), a u trećoj dete za koje su grčki arheolozi više puta pokušavali da dokažu (za sada bez uspeha) da je sin Aleksandra Velikog. S obzirom da je Filip II imao nekoliko žena (i sedmoro dece), pretpostavlja se da bi u grobnici kraj njegove mogla biti jedna od poslednjih supruga – princeza Kleopatra, a dete njihova tek rođena ćerka.

.

Majka Aleksandra Velikog – Olimpija, četvrta Filipova supruga, osim iz severne Grčke, delom je bila poreklom i iz Male Azije. Nakon što je Filip II ubijen, Olimpija se navodno potrudila da usmrti dvoje pretedenata na tron – decu drugih žena, omogućivši da njen sin Aleksandar u svojoj 20-toj godini postane novi kralj.

.

.

.

.

 

 Vergina, tumulus u kojem se nalazi kraljevska grobnica Filipa II Makedonskog i muzej © Ivana Dukcevic

 

.

.

.

Vergina (Aegae), kraljevske grobnice na listi UNESCO-ve svetske kulturne baštine © Ivana Dukcevic

.

.

.

.

 

Osim tri grobnice u koje se ne može ući, već samo stepeništem spustiti do nižeg nivoa – njihovog ulaza, unutar „prizemnog dela“ tumulusa nalazi se muzej sa predmetima pronađenim unutar tri grobnice, i u okolini. Osim srebrnih i bronzanih pehara, i zlatnih venaca koji su služili kao krune, jedan od najinteresantnijih eksponata čini vojna oprema Filipa II Makedonskog koja je postavljena uspravno, te je moguće steći utisak o ne naročitoj visini pokojnog antičkog vladara.

.

Iako je od kada je pronađena 1977. godine, grobnica u Vergini važila za mesto gde je 336. godine pre naše ere nakon smrti sahranjen Filip II, to je i zvanično potvrđeno tek kada je 2014. na skeletu urađena DNK analiza. Takođe, na nozi skeleta kralja utvrđena je i povreda kosti zbog koje je Filip II poslednje tri godine života hramao. Naknadno, analize su otkrile da je u jednoj od grobnica izgleda sahranjeno njih sedmoro: muškarac, žena i četvoro dece. Detaljnije analize su još uvek u toku.

.

.

.

.

 

Vergina, nadgrobna stela u muzeju Kraljevske grobnice Filipa II Makedonskog © Ivana Dukcevic

.

.

.

.

Grčka Pella Vergina, Grčka Pella Vergina, Grčka Pella Vergina

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.