ENGLESKA / Brajton (Brighton)

ENGLESKA / Brajton (Brighton)

 

.
.
.

.

.

Brajton (Brighton)

.

Šetnja kraj Atlantika

.

.

.

.

Jedan od najinteresantnijih i Londonu najbližih gradića (50 minuta vozom iz centra prestonice), sigurno je Brajton (Brighton). Mondenski, najposećeniji primorski rizort na obali Lamanša, ili za Engleze – Engleskog kanala (English channel) i danas spada u omiljena mesta za jednodnevni ili vikend odmor.
.
.
.
.
 
Dok u Brajtonu © Ivana Dukčević

 

 

Brajton © Ivana Dukčević

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige o Londonu i okolini (ISBN 978-86-7722-432-5), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book on London (ISBN 978-86-7722-432-5), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.
.
 
.

Duž par kilometara duge promenade sa velikom šljunkovitom plažom, nalaze se mnogobrojni kafei, restorani, radnje sa potrepštinama za surfovanje, „točak – panorama“ za izuzetne vidike i najpoznatiji od svih – Brajtonski dok (Brighton Pier, tj. Brighton Marine Palace and Pier)

.

Na stotinak metara dugom doku iz 1899. godine, nalaze se restorani, prugasti ligeštuli za sunčanje i vašarske zanimacije. Posle tipičnog, engleskog obroka u vidu „fiš end čipsa“ („fish & chips“ – pohovana riba i pomfrit, sa solju i sirćetom, često uz dodatak priloga u vidu mlevenog graška), možete se oprobati u pucanju iz vazdušne puške – osvojiti medu ili zeku, ili saznati svoju sudbinu od lokalnih gatara koje će vam pogledati u dlan u jednoj od prikolica čarde. 

.

.

.

 

Plaža i dok u Brajtonu © Ivana Dukčević

 

 

Zanimacija na doku u Brajtonu © Ivana Dukčević

 

 

Fish & Chips © Ivana Dukčević

 

 

Dok u Brajtonu, ligeštuli za iznajmljivanje © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Nešto zapadnije, u moru nadomak obale nalaze se ostaci prethodnog brajtonskog doka koji je posle požara i drugih oštećenja, definitivno uništen 1975. godine. Pre njega, prvi dok u Brajtonu sagrađen je 1823. godine. Svojim izgledom, podsećao je na viseći most sa stubovima („The Royal Suspension Chain Pier“).
.
.
Na obali, odmah pored ulaza na Brajtonski dok nalazi se Akvarijum „Sea Life Brighton“ sagrađen još davne 1872. godine (radno vreme: svakodnevno, 9.30 – 18 h, odrasli: £ 17, deca £ 12). Ukoliko ste već posetili lisabonski Okeanarijum, barselonski Akvarijum i slične, ovaj akvarijum neće ostaviti naročit utisak. Ipak, nije loša opcija za one koji u Brajtonu borave sa decom. Istočno od doka, na oko 25 minuta pešice smestila se nova – Brajtonska marina za jahte, u kojoj se nalaze: radnje, restorani, kazino, hotel, sala za kuglanje i bioskop.  

.

Ako vam dosade Atlantik i specifično kričanje jata galebova, možete se prošetati centrom Brajtona i posetiti čuvenu Palatu kralja Džordža IV (Brighton Royal Pavillion), letnjikovac čuvenog kralja – ženskaroša, kicoša, kockara i bonvivana. Zdanje izgrađeno u orijentalnom stilu zamkova indijskih maharadža, nastalo je krajem XVIII i početkom XIX veka kao potvrda nekadašnje britanske kolonijalne prevlasti nad indijskim podkontinentom. Ipak, unutrašnjost palate čini kičasta mešavina istočnjačkog i evropskog stila onog vremena (29 New Road / Svakodnevno, 9.30 – 17.30 h / Ulaznice: odrasli £ 10, deca 5 – 15 godina: £ 5.70 / www.brighton-hove-rpml.org.uk). U Engleskoj, Brajton važi za jedan od gradova u kojem živi značajan broj pripadnika gej populacije (u kraju Kemp taun – Kemp Town). Čuven je i po noćnom životu koji se mahom odvija u klubovima. 
.
.
.
.

 

Plaža u Brajtonu © Ivana Dukčević

 

 

Brajton, šetalište kraj plaže © Ivana Dukčević

 

 

Brajton © Ivana Dukčević

 

 

Brajton, Palata kralja Džordža IV © Ivana Dukčević

 

 

Brajton, Palata kralja Džordža IV © Ivana Dukčević

.

.

 

KAKO STIĆI

.

.
.
Iz centra Londona, do Brajtona se stiže za samo 50 minuta vozom, sa železničke stanice London Victoria. Železnička stanica u Brajtonu nalazi se na 10 minuta pešice od centra grada i 15 minuta od obale. Ako rezervišete i kupite unapred, putem veb stranica www.thetrainline.com, cena povratne vozne karte može koštati samo £ 10 (deca od 3 do 15 godina imaju popust od oko 30 – 50 %). Kupljena na licu mesta, cena karte je višestruko veća. Vozovi za ovu destinaciju, u oba smera polaze više puta u toku dana.

Ako ne volite pešačenje, u obilazak Brajtona možete i turističkim autobusom na sprat, po sistemu „hop on – hop off“.

.

.

.

 

Železnička stanica u Brajtonu © Ivana Dukčević

 

 

Brajton © Ivana Dukčević

.

.

.

.

U okolini…

.

.

Na pola sata vožnje vozom od Brajtona, na obali Lamanša nalazi se mesto Hejstings (Hastings), kraj kojeg se – u blizini sela Battle, odigrala jedna od najčuvenijih bitaka u istoriji Evrope, a verovatno jedna od najvažnijih u čitavoj istoriji Engleske. Godine 1066, normanski plemić Vilijem, kasnije prozvan – „Osvajač“ (William The Conqueror), na ovom mestu uspeo da osvoji Englesku i otpočne potpuno novi period istorije ove ostrvske države. Danas se na mestu bitke nalazi muzej i interaktivni park.

.

.

 

 

U pabu © Ivana Dukčević

 

 

Natpis na plaži © Ivana Dukčević


.

.

 error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.