Letovanje PORTUGAL / Ostrvo Madeira (II deo)

Letovanje PORTUGAL / Ostrvo Madeira (II deo)

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja 2“ (ISBN 978-86-82136-01-9) u izdanju Media Sfere, zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora (Ivana Dukčević) i izdavača (Media Sfera: Gordana Radisavljević-Jočić).

.

*The text and photographs are parts of the published book „Umetnost putovanja 2“ (ISBN 978-86-82136-01-9), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

.

 

.

.

Funšal (Funchal)

.

prestonica ostrva Madeire

.

.

 

Bilo da ste pristigli avionom ili brodom, svoj boravak na ostrvu Madeiri verovatno ćete započeti i završiti u prestonici Funšalu (Funchal – sluhisti će verovatno primetiti da naziv mesta lokalci ustvari izgovaraju kao „Funčšal“).  Nalazi se na južnom delu ostrva, 1000 km od Lisabona, 700 km od obala Maroka, na ostrvu usred Atlanskog okeana. U novembru 2019, na ceremoniji dodele svetskih nagrada za turizam u 2019, od strane svetskih turoperatera Madeira je peti put za redom proglašena ostrvskom destinacijom broj 1 – na svetu, i iza sebe ponovo ostavila Bali, Maldive, Mauricijus i druge. Osim fntastične prirode vulkanskog porekla, jedan od razloga ove odluke je topla, vlažna i blaga klima koja dozvoljava kupanje u okeanu i u novembru, kada smo Madeiru posetili i u šta smo se uverili na novembarskih 27º C! (Osim Funšala, pročitajte i drugi deo posta o ovom tropskom ostrvu).

.

.

.

.

Druga najviša stena-vidikovac na svetu – Miradouro do Cabo Girão (589 m), sa staklenim dnom i pogledom na prestonicu Funšal © Ivana Dukčević

 

 

 

 

.Funšal, u pijačnoj ponudi prestonice je preko 30 vrsta lokalnog tropskog voća, među kojima i ananas-banana, plod filodendrona – ukrasne biljke velikih reckavih listova koje su naše bake gajile u saksiji! Na Madeiri postoji veliki broj voćnjaka tropskog voća kao što je filodendron i nekoliko vrsta marakuje, avokado, mango, plantaže banana, itd © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Nadomak rive u Funšalu © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Carros de Cestos (na engleskom „tobogan slide“), spada u jedan od najluđih „sportova“ na svetu i najpoznatija je turistička atrakcija Funšala! Sa vrha brda visine oko 600 m, iz predgrađa iznad prestonice do mora i centra strmom ulicom dužine oko 2 km jure drvene sanke podmazane uljem!

 

 

 

 

 

 

 

Muzej Krištijana Ronalda u njegovom rodnom Funšalu, na ostrvu Madeiri © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

Većina posetilaca ovog predivnog tropskog ostrva nadomak Evrope, na Madeiru pristiže avionom na međunarodni aerodrom udaljen 20-ak km od glavnog grada Funšala. U martu 2017. aerodrom je poneo ime slavnog fudbalera Krištijana Ronalda (Cristiano Ronaldo), rođenog u ovom gradu. Inače, vazdušna luka u Funšalu je širom sveta poznata kao drugi međunarodni aerodrom na planeti po težini sletanja, čija se pista nalazi na stubovima, na nasipu iznad mora. Oko kilometar, dva pre sletanja, neposredno ispred stenovitog ostrva pilot je primoran da napravi zaokret prvo od 90 stepeni i sasvim se približi planinama, a onda naglo za još 90 stepeni ka pisti! Neponovljivo iskustvo.

.

Ukoliko vam je neophodan prevoz sa i do aerodroma, preporuka je da za ove uslugu iskoristite nove, besprekorne kombije kompanije Travel agency JC Tours, koji važe za izuzetno poslovne, te će se ispred vašeg hotela pojaviti u tačno ugovoreno vreme.

.

.

.

.

 

Gradska kuća, Funšal © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Funšal © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Riva, Funšal © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Ukoliko boravite u Funšalu, izbor hotela je veliki. Ipak, ako želite da budete smešteni u samom centru grada, na korak od lepog parka i dve ulice više šetališta i luke, najbolje je izaberete izuzetno solidnan Hotel Madeira, koji je 2014. kompletno renoviran. Iako su mu zvanično dodeljene tri zvezdice, sobe i kupatilo su izuzetno prostrani (svaka soba poseduje balkon), peškiri se menjaju svakodnevno, a izbor za doručak (švedski sto) više nego zadovoljavajući. Na vrhu (petom spratu) hotela, nalazi se terasa sa barom, pru’anim stolicama i stolovima i  otvorenim bazenom koji je zbog izuzetno blage ostrvske klime u upotrebi tokom gotovo čitave godine.

.

.

.

.

.

Hotel Madeira, Funšal © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Na poslednjem spratu Hotela Madeira, u Funšalu © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Funšal © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Otprilike polovina od 300 000 stanovnika ostrva živi u prestonici smeštenoj na jednoj od najpitomijih ostrvskih padina, čije se kuće protežu sve do vrhova stena, na 500 m nadmorske visine. Ako tokom večernjih časova, umesto ka pučini pogled okrenete  put padine, videćete hiljade upaljenih svetala kuća koje kao žute tačkice, poput zvezda nisko na nebu svetle sve do vrhova u predgrađu. 

.

  Centar starog dela grada nalazi se u podnožju istočne padine. U njemu možete prošetati nekom od renoviranih starih ulica, od kojih je najpoznatija i turistički najposećenija ona sa oslikanim vratima – Rua Santa Maria. Do pre par godina zaboravljena i prilično zapuštena, danas je ulica Svete Marije mesto najpoznatijih funšalskih barova, ribljih restorančića sa stolovima duž ulice, ali i najpoznatija po kapijama kuća koje su oslikali lokalni umetnici. 

.

  U neposrednoj blizini početka ove ulice nalazi se već pomenuta funšalska zelena pijaca Merkado dos Lavradores (Mercado dos Lavradores), na kojoj osim šarenog voća, povrća i cveća možete posetiti i deo sa ulovom iz mora, pogledati kako se čisti najčuvenija madeiranska riba „skabardfiš“ i seku ogromne, crvene šnicle tek uhvaćene tune (koje neodoljivo podsećaju na šnicle goveđeg mesa). 

.

.

.

.

 

Ulica Rua Santa Maria, Funšal © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Ulica Rua Santa Maria, Funšal © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Pijaca Mercado dos Lavradores, Funšal © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Funšalska pijaca Mercado dos Lavradores – Skabardfiš, jedna od najkonzumiranijih riba Madeire iz dubina Atlantika © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

Na par minuta pešice od pijace nalazi se početak novoizgrađenog keja – rive kraj obale mora. Duž lučkog dela rive, tokom čitave godine ukotvljeni su veliki prekookeanski brodovi, koji su, nalik Kristoforu Kolumbu, i drugim portugalskim moreplovcima koji su prelazili Atlantik, videli Madeiru kao pogodnu usputnu stanicu na plovidbi preko okeana. Na krajnjem delu šetališta nalazi se jedna od dve tvrđave Funšala (druga je na suprotnom kraju, na vrhu brda).

.

U poseti Madeiri – naročito tokom letnjih meseci, ne propustite da uplatite turu brodom i krenete u posmatranje delfina ili još interesantnije – nekoliko vrsta kitova! Za razliku od delfina, čije posmatranje kompanije koje ture organizuju najčešće garantuju, ogromne životinje poput kitova-ubica, ulještura (iz bajke o Pinokiju) i nekoliko sličnih, najčešće se mogu videti u periodu između maja i oktobra.

.

Postoji nekoliko agencija koje dva puta dnevno, najčešće svojim brzim, velikim gumenim čamcima vode turiste na pučinu nadomak Madeire. Zaposleni u agencijama u kontaktu su sa čamcima i ribarskim brodovima na otvorenom moru, koji im neposredno pre polaska ture javljaju gde su videli kita, kako bi gumenjake sa turistima što brže usmerili u tom pravcu. Iako odozgo ne izgleda, more ispod čamaca na turi posmatranja delfina i kitova prepuno je ovih predivnih životinja. Ukoliko imate podvodni fotoaparat ili kameru, u jednom momentu možete ih snimiti i nekoliko, u jatu. Problem je što većina kitova ne izranja na površinu  toliko često koliko bi turisti voleli, kako bi ih uhvatili u objektiv svojih fotoaparata.
.
Osim ture posmatranja delfina i kitova, klasičnu turističku turu predstavlja vožnja replikom broda Kristofora Kolumba – Santa Maria, koja takođe dva puta dnevno plovi u okviru trosatne manje zanimljive ture duž jednog dela ostrva.
.
.
.
.

 

 

Funšal © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Replika Kolumbovog broda, Funšal © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Funšal, luka © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

U istočnom delu rive, unutar staklene zgrade nalazi se početna stanica  gradske uspinjače (funicular) Teleferico do Funchal, koja u roku od 15-ak minuta putnike vozi strmo uzbrdo do vrha prestonice, dela grada po imenu Monte. Nekada, na ovom mestu postojale su šine koje su ljude i robu prevozile do vrha, ali su uklonjene tokom Drugog svetskog rata. Tek pola veka kasnije, 2000. godine linija do vrha je ponovo proradila ali  ovog puta kao moderna, gradska uspinjača. Dužina vožnje iznosi 3,2 km, u toku koje se kabine uspinjače sa nivoa mora penju na 560 m nadmorske visine.
.
.
.
.
.

 

Funšal, pogled iz gradske uspinjače koja vozi do vrha brda Monte © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

.

Odmah po izlasku iz stanice na vrhu (Monte), sa leve strane se nalazi ulaz u najposećeniju od nekoliko madeiranskih botaničkih bašta – Tropsku baštu palate Monte (Monte Palace Jardim Tropical. Unutar bujne vegetacije, smeštene na izuzetno strmoj kosini brda nalazi se i  dvospratni muzej afričke umetnosti, muzej poludragog kamenja i na kraju – palata Monte Palace koju sadašnji vlasnik koji trenutno živi u Lisabonu, i dalje koristi svaki put kada dođe u Funšal.

.

Iako na Madeiri postoji i zvanična, gradska botanička bašta u kojoj postoje skoro sve vrste biljaka koje su zastupljene na ostrvu, tropska bašta palate Monte važi za najinteresantniju i najposećeniju. Otvorena je svakodnevno od 9.30 do 18 h, te je u poseti Funšalu nemojte propustiti.

.

.

.

.

 

Tropska bašta Palate Monte, Funšal © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Tropska bašta Palate Monte, Funšal © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

U blizini ove bašte nalazi se jedna od najpoznatijih crkvi Funšala – Crkva Bogorodice od Montea (Igreja de Nossa Senhora do Monte), poznata po predivnom pogledu na ceo Funšal u dolini, koji možete videti ako se stepeništem unutar crkve popnete na njen krov. Unutar crkve nalazi se grobnica poslednjeg austro-ugarskog cara Karla I od Austrije, koji je izbegavši u izgnanstvo 1918, preminuo u Funšalu 1922. godine (ispred crkve se nalazi njegova statua). 

.

.

.

.

 

Crkva Bogorodice od Montea, Funšal © Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

U podnožju stepeništa koje vodi do crkve, nalazi se polazna tačka najčuvenijeg funšalskog „sporta“ koji boraveći u gradu jednostavno ne smete propustiti – da vidite, ili da probate. „Drvene sanke“, na portugalskom Carros de Cestos (na engleskom „tobogan slide“) specifična su vrsta „vozila“ kojima upravlja par „vozača“ obučenih nalik venecijanskim gondolijerima, u belim pantalonama i košuljama, sa žirado šeširima na glavi. Izmišljena sredinom XIX veka, kako bi meštani Funšala, namirnice, voće iz bašti i drugi teret iz gornjih delova grada spuštali do donjih, danas ove „sanke“ imaju posve drugačiju namenu. 

.

Priča se da je prvi talas engleskih doseljenika početkom XX veka, primetivši simpatična kolica kako jure duž 2 km duge ulice nizbrdo do rive, predložio lokalcima da umesto robe u auto-korpe stave ljude i od toga naprave atrakciju. Uspelo je.

.

Na vrhu brda, sedite u korpu (u koju staje do troje ljudi) i prepustite se jurnjavi niz padine Funšala, uz povremeno kočenje na krivini – kada će se vaša korpa naglo nakriviti u stranu ili stati, ukoliko vozači – carreirosi ustanove da je drvenim sankama koje čine osnovu korpe potrebno podmazivanje. Na nekoliko mesta duž 2 km vožnje, gde se ulica kojom se ove neobične, drvene sanke voze ukršta sa paralelnim ulicama kojima idu automobili, saobraćajci u narandžastim prslucima regulišu protok saobraćaja i brinu da neka od korpi, sve sa turistima i kareirosima ne završi u nekom automobilu! 

.

.

.

.

 

Carros de Cestos – „carreirosi“, Funšal © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Carros de Cestos, Funšal © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

 

 Iako je lični utisak da vožnja „sankama“ ni izbliza nije bila toliko strašna koliko je sa strane izgledala, neki se verovatno ne bi složili. Starija gospođa sa sinom u jednoj od korpi koja je jurila ulicom iza moje, nije prestajala da vrišti, njen sredovečni sin da ih slika mobilnim telefonom, a kareirosi, potaknuti time, da korpu namerno i više puta vrte u krug.

.

  Osim ovog tipičnog „sporta“, grad Funšal je postao širom sveta poznat i po sportisti koji je ovde rođen. Iako je još kao tinejdžer napustio Madeiru i otišao za Lisabon, Krištijano Ronaldo (Cristiano Ronaldo), jedan od najpoznatijih fudbalera sveta ipak je detinjstvo proveo u Funšalu. Njegova rodna kuća danas više ne postoji, ali je u gradu početkom 2014. godine otvoren njegov muzej. U Muzeju CR 7 (CR 7 Museum), po ceni od 5 evra možete videti statuu Ronalda u prirodnoj veličini, ali i njegove trofeje, nagrade i fudbalske lopte koje su bile deo važnih utakmica u kojima je igrao.
.
.
.
.
.

 

Muzej Ronalda – CR 7, Funšal © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Osim tokom letnjih meseci kada je vreme najlepše, Funšal je najposećeniji za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, ne samo zbog blage klime. Naime,  osim predivne božićne dekoracije kojom se kiti čitava prestonica, ali i okolni prilazni putevi (čak autoputevi širom ostrva), novogodišnji vatromet u funšalskoj luci doživljaj je za sebe – godinama je osvajao titulu najboljeg vatrometa na svetu. Zbog ovog događaja koji je najlepše posmatrati sa vrha brda Monte, Funšal tokom novogodišnjih praznika poseti veliki broj turista.

 

Verovatno najlepši i najbajkovitiji način da završite posetu ostrvu Madeiri predstavlja odlazak na vrh druge najviše stene-vidikovca na svetu na rtu Girao – Kabo do Girao (Miraduro do Cabo Girão). Na visini od 589 metara iznad okeana, duž ograđene litice sa staklenim dnom postavljene 2012. godine, doživećete neke od zaista nezaboravnih pogleda na Madeiru, ali i Funšal, koji se nalazi u neposrednoj blizini. Najbolje je da vidikovac posetite u kasno popodne, kada sunce osvetljava prestonicu u daljini, iza vas, i prelama se preko ivica ošrtih stena koje ulaze u okean.
.
.
.
.

 

U jednoj od bašti Funšala © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Katedrala – Se, Funšal © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Funšal © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Funšalu © Ivana Dukčević

.

.

 

.
.
.

INFO

 

.

Ukoliko odlučite da posetite Madeiru, ostrvsku destinaciju broj 1 po mišljenju evropskih turističkih operatera (za 2015, 2016, 2017, 2018 i 2019. godinu), do nje ćete najbrže i najsigurnije stići letovima portugalskog nacionalnog avioprevoznika TAP Portugal. Iz Lisabona, konekcije do Madeire više su nego dobre, s obzirom da do ostrva svakodnevno postoji 3 do 4 leta TAP Portugala, u trajanju od oko 1h 45 min.

.

.

 

.
.
.
.
.
.

Na Madeiri, najbolje informacije u vezi ostrva, safari tura, vožnji brodom, mesta za odmor, jelo ili treking, ili radnih vremena, dobićete u

Turističkoj organizaciji Madeire, koja se nalazi u centru grada (Avenida Arriaga 18) www.madeiraislands.travel

.

.

.

.
.

 

.

.

.

 

.

.

.Funchal Madeira, Funchal Madeira, Funchal Madeira, Funchal Madeira, Funchal Madeira, Funchal Madeira, Funchal Madeira, Funchal Madeira

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.