ŠPANIJA / Andaluzija (X deo) – Gibraltar – La Linea de la Concepcion

ŠPANIJA / Andaluzija (X deo) – Gibraltar – La Linea de la Concepcion

 .

.

.

.

.

.

 

.

.

Kosta del Sol (Costa del Sol)

.

.

La Linea de la Concepcion

GIBRALTAR

Britanska prekomorska teritorija

.

.

.

.

 

Obala Kosta del Sol (Costa del Sol – „Obala sunca“) u Andaluziji, najjužnija je, najvrelija, turistički najrazvijenija i najnaseljenija obala kopnene Španije. Proteže se duž oko 160 km obale, otprilike od luke Alhesiras, u blizini Gibraltara, sve do glavnog grada obale – Malage.  Duž obale mora, čak i do par kilometara uzbrdo (ka vencu planina Sierra Nevada), kaskadno se spuštaju apartmanski kompleksi kojima se ne zna broj, hoteli sa bazenima i golf tereni koji se u blizini magistrale kraj mora ponegde pretvore u naselje velikih tržnih centara, zabavnih parkova, ili uređenih parkova sa tropskim biljem.

 

.

 

 

 

Estepona, gradska plaža sa pogledom na 40 km udaljeni Gibraltar © Ivana Dukcevic

.

.

 

 

 

Pogled na državicu – poluostrvo Gibraltar, sa šetališta pograničnog mesta La Linea da la Concepcion © Ivana Dukcevic

.

 

.

.

 

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3), u izdanju Samizdata B92, i vodiča o Španiji (ISBN 978-86-7722-374-8), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje teksta, delova teksta, niti fotografija, bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published books „Umetnost putovanja“ (ISBN 978-86-7963-499-3) and the travel book on Spain (ISBN 978-86-7722-374-8), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

.

 

 

.

 

.

.

.

 

.

Na samom jugu Španije, ali ne i najjužnije, smestilo se špicasto poluostrvo na čijem se samom vrhu nalazi jedna od najčudnijih vajarskih dela prirode – ogromna stena visine 450 metara koja kao da je sa neba pala i na rtu se sastavila sa zemljom. Tokom istorije, zbog svog specifičnog položaja kolosalno brdo bilo je meta raznih osvajača, te se iz ovog razloga u podnožje stene u VIII veku iskrcao i mavarski vojskovođa Tarik Ibn Zijad, sazidao tvrđavicu i stenu nazvao po sebi Džab-Al Tarik tj. Gibraltar („Tarikova stena“). Sa ovog mesta, krenuo je u osvajanje Andaluzije.

 

 

Iako Španci verovatno sa razlogom smatraju da je poluostvro-stena prirodni deo njihove zemlje, Gibraltar je i nakon oko tri stotine godina i dalje deo britanske krune kao njena „prekomorska teritorija“ (British Overseas Teritory). Temperametni Španci nisu preterano srećni zbog toga, te su ispred graničnog prelaza u zemlju veličine omanjeg grada postavili zastavu Španije ogromnih razmera, a putokazi za Gibraltar uz samu granicu neretko su umazani crvenom farbom. Španci su naime Gibraltar izgubili tokom Rata za špansko nasleđe (1701 – 1714), koje se pretvorilo u borbu za prevlast tadašnjih evropskih kraljevskih dinastija.  Nisu uspeli da ga povrate ni početkom XIX veka, kada su na izvestan način bili saveznici francuske vojske pošto je Napoleon izgubio u bici kod Trafalgara – stotinak kilometara jugozapadno od Gibraltara, od engleskog generala Nelsona.

 

.

.

.

.

.

La Linea de la Concepcion, pogled na gibraltarsku stenu © Ivana Dukcevic

.

.

 

 

 

La Linea de la Concepcion, putokazi na samoj granici sa Gibraltarom © Ivana Dukcevic

.

.

.

.

 

Gibraltar © Ivana Dukcevic

.

.

.

 

 

.

Danas na Gibraltaru žive – Gibraltarci, od kojih je samo trećina izvornih Engleza. Ima i Indijaca, Španaca i drugih nacija – njih svega oko trideset i pet hiljada. Kada im je krajem XX veka na referendumu omogućeno da odluče o tome da li žele da se ponovo priključe Španiji, odgovor je bio negativan.

.

Pre puta u Anadaluziju, razmišljali smo da li je 60 šest evra koliko košta viza za Britanske prekomorske teritorije vredna naše posete Gibraltaru. Dodatno, moj prijatelj iz Engleske iznenadio se što razmatramo ovu opciju: „A šta ćete uopšte tamo?“ Osim zaista fascinantne stene do čijeg se vrha može kolima ili žičarom, i usputne stanice Ape’s Dean, gde vam simpatični makaki majmuni – jedini na tlu Evrope često otimaju stvari i penju se na kola, ostatak zemlje mahom podrazumeva novogradnju i modernu luku, park i botaničku baštu, pešačku zonu i novu džamiju Ibrahim-Al-Ibrahim. Najveću atrakciju Gibraltara ustvari čini nekoliko fascinantnih, velikih pećina ispod same gibraltarske stene (St. Michael’s cave i Great siege tunnels), u kojima su pronađeni skeleti iz perioda praistorije, i koji su poslednji put korišteni za potrebe špijuniranja tokom Drugog svetskog rata.

.

.

.

.

.

Gibraltar © Ivana Dukcevic
.
.
.
.
.

 

Putokaz ka Gibraltaru © Ivana Dukcevic

.

.

 

 

 

Automobil sa gibraltarskim tablicama © Ivana Dukcevic

.

.

 

 

 

.

„Linija razdvajanja“

.

La Linea de la Concepcion

.

.

Vrhunac podele između Španije i Britanije predstavlja gibraltarska aerodromska pista, koja je postavljena popreko preko uzanog korena gibraltarskog poluostrva – između dva mora, i ujedno čini liniju graničnog pojasa. Pre nego što uđete u zemlju, nakon provere pogranične policije na rampi morate sačekati zeleno svetlo na semaforu, i tek ako na vidiku nema aviona preći pistu kao preko ulice. Između britanskog Gibraltara i ostatka Španije smestilo se špansko pogranično mesto La Linea de la Konsepsion (La Linea de la Concepcion – „Linija razdvajanja“ ili u bukvalnom prevodu „Linija ideje“), koje se približavajući se gibraltarskoj steni bukvalno prekida rampom i kućicom granične policije. Neposredno pre granice, videli smo kružni tok sa jednom od možda najvećih zastava Španije na svetu i tablom koja obaveštava da skretanjem u desnu traku napuštate špansku teriroriju. Ova tabla je vidno umrljana crvenom farbom koja je u znak protesta bačena na nju i ne izgleda da iko želi da je očisti.

.

Popodnevni boravak na velikoj peščanoj plaži u Linei bio je poseban i zbog velikih tankera i drugih teretnjaka koji su u daljini, na kilometar i više od plaže na pučini u redu čekali prolaz kroz Gibraltarski moreuz, kako bi zaplovili Atlantikom.

.

.

 

 

 

La Linea de la Concepcion, brodovi čekaju na prolaz kroz Gibraltarski moreuz © Ivana Dukcevic

.

.

 

 

 

La Linea de la Concepcion, pogled na gibraltarsku stenu sa plaže © Ivana Dukcevic

.

.

 

 

 

La Linea de la Concepcion, pogled na gibraltarsku stenu © Ivana Dukcevic

 

.

...

.

 

 

.

Gibraltar Španija, Gibraltar Španija, Gibraltar Španija, Gibraltar Španija, Gibraltar Španija, Gibraltar Španija, Gibraltar Španija

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.