GRČKA / Antičko proročište Dodoni

GRČKA / Antičko proročište Dodoni

 

 

 

 

 

 

 

Antičko proročište

.

DODONI

 

 

 

 

 

Na severozapadu Grčke, blizu grada Janjine i autoputa koji završava u Igumenici nadomak ostrva Krfa, nalazi se Dodoni – jedan od najočuvanijih starogrčkih amfiteatara u zemlji. Dodoni je mesto čuvenog, najstarijeg grčkog proročišta – nastalog još tokom bronzanog doba, gde se kult starogrčkih bogova negovao još od VIII veka pre naše ere – pre mnogo poznatijeg proročišta u Delfima. U proročištu Dodoni o kojem je pisali Herodot i Homer, sudbina se proricala prema položaju šuštanja lišća i pada žirova, sa svetog stabla hrasta.

 

 

 

 

 

 

Dodoni, rad arheologa na julskoj vrućini, ispod suncobrana © Ivana Dukčević

.

.

.

.

Dodoni, amfiteatar  © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

Svetilište Dodoni, tradicionalno se smatra najstarijim svetilištem i proročištem Grčke i vezano je za kult vrhovnog antičkog boga Zevsa, i priča o njegovom nastanku slična je onoj u proročištu Delfi. U svojim epovima, Dodoni pominje i pesnik Homer, ali i najčuveniji starogrčki istoričar Herodot. Priča koju je zapisao u svojim spisima, nalik je priči o stvaranju svetilišta u Delfima, gde su dva crna goluba doletela iz Tebe u Egipat, i jedan od njih sleteo u Libiju gde je podignut hram bogu Zevsu. Drugi golub je doleteo do mesta Dodoni i sleteo na drvo hrasta – sveto drvo vrhovnog grčkog boga, gde je progovorio ljudskim glasom i pokazao mesto gde treba podići proročište.

 

Posmatrajući let ptica koje su sletale na hrast i pravile gnezda, šuštanje lišća i naginjanje krošnje prilikom jakih vetrova, sveštenici su tumačili Zevsovu volju. Zatim su oko stabla postavljeni bronzani kotlovi, koji su tokom vetrovitih i kišnih dana takođe šravili zvuk. U početku su sveštenici bili isključivo muškarci, ali se kasnije pojavljuju i sveštenice, koji su hodali bosi i spavali na zemlji osluškivajući zvuke prirode.

 

 

 

 

Dodoni, amfiteatar  © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Dodoni, Herkulov hram © Ivana Dukčević

 

 

 

Dodoni © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

I pre antičkog perioda, arheolozi su na ovom mestu otkrili proročište iz bronzang doba, povezano sa kultom boginje zemlje i plodnosti. Kasnije, osim boga Zevsa u Dodoniju se negovao kult Dione – njegove žene, kao i Afrodite – njihove ćerke, ali i boginje Temide. U neposrednoj blizini nekadašnjeg hrama pronađeni su mnogobrojni predmeti od bronze, statue, nakit i oružje – ponude koje su posetioci proročišta davali bogovima kao dar. Međutim, zbog samog položaja na krajnjem severozapadu Grčke – daleko od Atine i drugih poznatih grčkih polisa, svetilište Dodoni nikad nije doživelo popularnost Delfija ili Olimpije.

 

Prvi aktivnosti oko svetog hrasta zabeležene su u VIII veku,dok najstarija građevina – mali Zevsov hram, datira iz IV veka pre naše ere. Arheološko nalazište Dodoni obuhvata i akropolj, pozorište, buleterion, stadion gde su održavane Najanske igre posvećene Zevsu, Godine 167. pre naše ere, svetilište su uništili osvajači Grčke – Rimljani. Ipak, u II veku je privremeno obnovljeno, pre dolaska cara Hadrijana, i pretvoreno u arenu. Kada je na ove prostore kasnije stiglo hrišćanstvo, unutar hramova podignute su hrišćanske bazilike, a sveti hrast je posečen.

 

Informacije o arheološkom nalazištu Dodoni, možete pročitati i na internet stranicama Ministarstva kulture Grčke

 

 

 

 

Sporedni put od autoputa Solun – Igumenica, vodi ka Arheološkom nalazištu Dodoni © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Grčka Dodoni, Grčka Dodoni

 

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.