TURSKA / Likijsko poluostrvo – Faselis (Phaselis)

 

 

 

 

Likijsko poluostrvo

.

Plaža i arheološko nalazište

FASELIS

.

 

 

U istočnom delu prelepog, šumovitog Likijskog poluostrva – jednog od sigurno najlepših delova obale Turske, nalazi se Faselis (Phaselis). Smešten je na malom poluostrvu, južno od Antalije (Antalya) i severno od Olimposa i Čiralija (Olympos / Çıralı), i do njega je moguće doći isključivo sopstvenim prevozom, skretanjem sa magistrale i vožnjom još nekoliko kilometara ka obali. Borove šume, rečice koje jure sa planina ka moru, i arheološka nalazišta iz perioda antike, zaštitni su znak ovog dela turske obale.

 

 

 

 

 

 

Faselis © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Faselis, ostaci nekadašnje glavne ulice antičkog grada-luke © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Faselis, ostaci rimskog akvadukta © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

 

 

Faselis © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

Faselis, centralna uvala sa plažom © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige o Turskoj (ISBN 978-86-7722-422-6), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje i objavljivanje fotografija, teksta, niti delova teksta bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book on Turkey (ISBN 978-86-7722-422-6), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

 

 

Faselis je smešten u na poluostrvu u čijoj se gustoj borovoj šumi nalaze ostaci antičkog grada i luke iz IV veka pre naše ere. Parking kojim završava put, nalazi se nadomak ostataka rimskog akvadukta iza kojeg počinje prelepa uvala sa šljunkovitom plažom. Osim ovog – glavnog zaliva, šetnjom kroz arheološko nalazište stiže se do druge strane poluostrva i plaže sa marinom za brodiće, u neposrednoj blizini.

 

Antički grad Faselis osnovan je oko 700. godine pre naše ere. Iako nikada nije bio deo čuvene Likijske lige, u V veku p. n. ere postao je važna luka Likijaca, njihove trgovine sa Grčkom, Egiptom, Fenikijom i ostatkom Azije. Luku u Faselisu su osvajali Persijanci i antički Grci, bio je u posedu državice Rodos i vojske Aleksandra Velikog. Jedno vreme, lukom su vladali Egipćani – helenske dinastije Ptolomeja, a zatim i Rimljani. Luka u Faselisu, bila je svedok napada pirata, srednjovekovnih osvajanja Arapa i Turaka Seldžuka.

 

 

 

 

 

 

Faselis, druga strana poluostrva © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Faselis, ostaci antičkog grada © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Faselis © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Faselis © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Faselis © Ivana Dukčević

 

 

 

 

 

U antičkom periodu, luka Faselisa sastojala se iz tri dela: Severne luke, Vojne luke i Zaštićene (Sunčane) luke, koja je danas deo velike plaže. Iz ove luke, kretala je 24 metra široka popločana glavna ulica čiji se ostaci i danas vide, i završavala kod Hadrijanove kapije luke, na drugoj strani obale. Ostaci kuća u ulici čine nekadašnje prodavnice, terme (rimsko kupatilo), a tu su i agora i teatar. Većina građevina potiče iz II veka pre naše ere. Pronađeni su i ostaci antičke vodene kanalizacije, i veliki broj sarkofaga.

 

Tokom perioda antičke Grčke, u Faselisu je postojao Hram boginje Atine, u kojem je navodno bio izložen mač junaka Trojanskog rata – Ahila. U Faselisu je rođen poznati helenistički književnik i besednik Teodekte, prijatelj Aristotela i Aleksandra Velikog, a samo mesto bilo je poznato po ružičnjacima iz čijih je latica dobijano ružino ulje. Kasnije, Faselis je postao deo Vizantijskog carstva.

 

 

 

 

Faselis © Ivana Dukčević

 

 

 

 

Pogled sa magistrale na obalu Likijskog poluostrva © Ivana Dukčević

 

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.