GRČKA / Jonsko more – ostrva Paksos i Antipaksos (Paxi / Antipaxi Islands)

GRČKA / Jonsko more – ostrva Paksos i Antipaksos (Paxi / Antipaxi Islands)

 

 

 

 

.

.

Paksos i Antipaksos

.

– Najmanja ostrva Jonske obale Grčke –

.
.
U severnom delu Jonskog mora, nedaleko od južnih obala Krfa, nekoliko kilometara udaljenosti jedno ispod drugog nalaze se dva mala ostrva – Paksos i Antipaksos (Paxos / Antipaxos) ili, kako ih Grci nazivaju – Paksi i Antipaksi (Παξοι / Αντιπαξοι).
.
.
.
.
.
Gaios, Paksos © Ivana Dukčević

 

 

Gaios, Paksos / spomenik „Pyropolitis“, statua Konstantina Kanarisa – heroja grčkog Rata za nezavisnost © Ivana Dukčević

 

 

 

Gaios, Paksos © Ivana Dukčević

 

 

 

Gaios, Paksos © Ivana Dukčević

 

 

Gaios, Paksos © Ivana Dukčević

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige o Severnoj Grčkoj (ISBN 978-86-7722-398-4), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje i objavljivanje, bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book on Northern Greece (ISBN 978-86-7722-398-4), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.

.

 

Dok na nešto većem Paksosu (oko 2400 stanovnika) postoje dva veća mesta – glavni Gaios (Γάιοσ) i nešto manja Lakka (Λάκκα), i asfaltni put koji ih povezuje, maleni Antipaksos je skoro nenaseljen – bez puteva i automobila, i broji oko 60 stalnih stanovnika.

.

Nalik manjim ostrvima Kiklada – ali i delovima Krfa u osami, i na slabo naseljenom Paksosu osim apartmanskog narazvijeniji je turizam koji se mahom odvija u udaljenim privatnim kućama sa bazenima, daleko od očiju prolaznika. S obzirom da je blizu Krfa, osim od iznajmljivanja vila Paksos prosperira i od turista koji sa Krfa brodićima svakodnevno dolaze na jednodnevni izlet. 

.

.

.

.

 

Gaios, Paksos © Ivana Dukčević

 

 

Gaios, Paksos © Ivana Dukčević

 

 

Gaios, Paksos © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Jednodnevni izlet brodom na Paksos i Antipaksos iz grada Krfa, košta oko 30 evra po osobi i počinje obilaskom zapadne obale Paksosa. Tokom plovidbe, brod će ući u nekoliko zaliva i zaustaviti se tik uz strme obale gde se u stenovitim uvalama nalazi skriveno nekoliko prilično velikih pećina, i na čijem prilazu je boja mora najčešće nestvarno tirkizno plava.

.

Gotovo svaka od morskih pećina ima svoju priču vezanu ili za neku starogrčku legendu (najčešće o Posejdonu i njegovim morskim podanicima), ili za stvarne događaje. U jednoj od pećina, poslednja dva meseca Drugog svetskog rata bila je sakrivena grčka podmornica – sve do zvanične objave italijanske kapitulacij,  kada se neprijateljska flota povukla iz grčkog mora. 

.

.

.

.

.

Pećine na zapadnoj obali Paksosa © Ivana Dukčević

 

 

Pećine na zapadnoj obali Paksosa © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Za one koji žele da se uvere kako izgleda nestvarno tirkiz plava morska voda, u nastavku putovanja (nakon oko 20 minuta plovidbe), brod će se zaustaviti i usidriti stotinak metara od obala ostrva Antipaksos, na mestu gde veliki broj turista dolazi isključivo da bi čitav dan proveli na kupanju u moru. Za tirkiznu boju mora oko Antipaksosa „krivac“ je bela boja peščanog dna (boju vode na ovom mestu često se porede sa onom oko obala nešto južnijih ostrva – Lefkade i Kefalonije).

.

Na organizovanim turama brodom, turisti u poseti obalama Antipaksosa ovde „dobiju“ pola sata slobodno za skakanje sa broda i kupanje, sve dok brodska sirena ne označi polazak dalje. Najpoznatije plaže Antipaksosa, do kojih i sa Paksosa vozi veliki broj čamaca i brodića, jesu peščana Vrikai šljunkoviti Vutumi (Voutoumi). Ukoliko se odlučite za celodnevni izlet samo do Antipaksosa, na svakoj od ovih plaža postoji po jedna taverna u kojoj je moguće ručati.

.

.

.

.

.

Antipaksos, plaža Vrika © Ivana Dukčević

 

 

Antipaksos, plaža Vrika © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

Poslednja stanica jednodnevne ture brodom sa Krfa, završava u glavnom mestu Paksosa – Gajosu, gde (do povratka na Krf) brod ostaje ukotvljen još oko 3 do 4 sata. Vreme možete iskoristiti kako bi prošetali samim mestom, ili otići na neku od obližnjih plaža. U suvenirnicama uzanih uličica Gaiosa, možete kupiti proizvode od maslina, sapune i kozmetiku, veoma interesantne antikvitete i prelep nakit od srebra.

.

Simpatično mesto Gaios, slično gradu Krfu prepuno je starih kuća u venecijanskom stilu, obojenih svetlo ružičastim i žuto-okerastim tonovima. Gaios ima i veoma neobičan položaj. Nalazi se u prirodnoj, polukružnoj luci, ispred koje se na samo 50-tak metara nalazi šumovito, kružno ostrvo. Sa obalama paralelnim mestu Gaios, dužinom od oko kilometra jedna strana ostrva čini svojevrsan polukružni kanal, koji nije samo prirodna luka grada Gaiosa već i potpuno zaklanja vidik sa pučine, na čitavo mesto. Činjenica da se mesto Gaios nazire tek kada brodom dovoljno duboko uplovite u „kanal“, verovatno je činila neverovatnu povoljnost u ne tako davno doba kada su ovim obalama krstarili pirati.

.

.

.

.

 

Gaios, Paksos © Ivana Dukčević

 

 

Gaios, Paksos © Ivana Dukčević

 

 

Gaios, Paksos © Ivana Dukčević

 

 

 

.

Nakon obilaska mola, gde u prilično opuštenoj atmosferi uživaju turisti na svojim jahtama i jedrenjacima (sa čijih jarbola često vijore i piratske zastave), prošetajte uzanim uličicama Gaiosa, pored taverni u stilu kapetana Kuke i modernih kafića. Prolazeći pored crkvica u pastelnim bojama, obiđite i popločano šetalište sa kandelabrima, na čijem se kraju, u neposrednoj blizini male gradske plaže nalazi bronzani spomenik „Pyropolitis“ – statua Konstantina Kanarisa – heroja grčkog Rata za nezavisnost, u čamcu, sa bakljom.

 

.

.

.

.

.

Gaios, Paksos © Ivana Dukčević

 

 

Gaios, Paksos © Ivana Dukčević

.

.

.

 

error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.