GRČKA / Obala Jonskog mora (Ionian Coast: Parga, Preveza, Lefkada)

GRČKA / Obala Jonskog mora (Ionian Coast: Parga, Preveza, Lefkada)

 

 

 

 

.

.

Severni deo

.

obale Jonskog mora

.

.

  

 

Predivno Jonsko more, rukavac između Sredozemnog i Jadranskog, mesto je istorijskih pomorskih bitaka između antičkih Grka i Rimljana, Turaka i Mlečana – pučina o kojoj su ispredene mnoge legende. More po kojem je plovio Odisej, u vreme kada se posle deset godina lutanja vraćao iz Trojanskog rata na svoju rodnu Itaku, na zapadu zapljuskuju obale Italije, a na istočnoj Grčke. Osim Krfa, Kefalonije i drugih popularnih ostrva, sama obala Jonskog mora, naročito u severnom delu zemlje skriva neke od još dovoljno neistraženih bisera…

.

.

.

 

Parga © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Parga © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Parga © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

*Tekst i fotografije deo su publikovane knjige o Severnoj Grčkoj (ISBN 978-86-7722-398-4), zaštićeni Zakonom o autorskim i srodnim pravima: Službeni glasnik Republike Srbije, br. 104/2009 i 99/2011. Nije dozvoljeno kopiranje i objavljivanje, bez dozvole autora.

.

*The text and photographs are parts of the published book on Northern Greece (ISBN 978-86-7722-398-4), protected by copyright and related rights: Official Gazette of the Republic of Serbia, Nos. 104/2009 and 99/2011.

.

.

.

.

.
 

Južno od luke Igumenice – iz koje trajekti polaze put ostrva Krfa, nalazi se Parga, mesto smešteno na obroncima brda, skriveno u nekoliko povezanih zaliva. Uvale sa peščanim plažama i stare kuće pastelnih boja koje se tiskaju u klancu brda, u ulicama sa kamenim pločnikom i cvetnim bugenvilijama, na vrhu završavaju tvrđavom na rtu, i pogledom za pamćenje. Malene radnje sa suvenirima i zalazak sunca na vrhu tvrđave, uz pogled na ostrvce koje zatvara veliki zaliv – i belu usamljenu crkvicu na njemu, možda će vašu posetu Pargi učiniti još romantičnijom.

.

.

.

.

.

.

 

Parga © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Parga, unikatan srebrni nakit atinskog umetnika Nikosa Zgurisa „Babylonia© Ivana Dukčević

.

.

.

.

 

 

  Oko 60 km južno od Parge, na samom kraju kružne lagune i samo nekoliko stotina metara od ostrva Lefkade, nalazi se najveće obalsko mesto ove oblasti, Preveza. Interesantno je da je zbog svog položaja, sam naziv grada svojevremeno navodno nastao od slovenske reči „prevoz“, ili „prevesti se“. Iako samo mesto nije turistički atraktivno kao Parga, i u Prevezi možete prošetati pešačkom zonom, sesti u neki od barova sa džez muzikom, ili popiti piće u uličici uvrnutog naziva – Sotonin Bazar, gde su u starinskom maniru ispred starih kamenih kuća, kafana ispod bugenvijila koje su se nadvile nad ulicom, na kamenom pločniku postavljene jednostavne stolice i stolovi.

.

Preveza se nalazi na kraju male lagune sa slanom vodom, koja podseća na jezero, u kojoj se uzgajaju najpoznatije sardine u Grčkoj, kao i kozice, račići koji su specijalitet ovog kraja. Tokom avgusta, unutar stare tvrđave u Prevezi organizuje se Festival sardina, veoma popularan kako među lokalcima, tako i turistima. Pričali su mi da je do 2010, ovaj festival održavan na tezgama koje su bile postavljenje uz samu rivu, ali je neprijatan miris ribe koji se širio po centru grada naterao vlasti da ga ipak „prebace“ unutar tvrđave.

.

.

.

.

.

.

Povratak s jedrenja – s Lefkade, i ulaz u luku Preveze © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Preveza, Sotonin bazar © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Lefkada, sardine iz Preveze u restoranu na plaži © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

.

.

Sedam kilometara severno od Preveze, u smeru ka turističkom mestašcu Kanali, uz put možete videti prilično impozantne ostatke zidina i amfiteatar iz I veka pre naše ere – ostatke rimskog Nikopolisa (Nicopolis). Posle pobede u jednoj od najvećih pomorskih bitaka antike – Bici kod Akcijuma, koju je na ovom mestu vodio protiv Antonija i Kleopatre, grad je osnovao prvi i najpoznatiji rimski car Oktavijan Avgust. S obzirom da „niki“ na grčkom znači „pobeda“, i sam naziv grada bio je prigodan. Arheološko nalazište prilično je veliko. Tokom obilaska, primetićete ostatke amfiteatra (odeon), zidine sa ostacima nekoliko kapija, terme, i drugo.

.

U luci gradića Preveze, nalazi se pregršt jahti i jedrenjaka koje možete iznajmiti na dnevnoj bazi (ili više dana) i upustiti se u krstarenje Jonskim morem, ili oko najbližeg ostrva Lefkade. Osim Krfa, Kefalonije i Zakintosa, Lefkada spada u jedno od nekoliko najposećenijih  ostrva Jonskog mora, koje je zbog izuzetne blizine kopna u blizini Preveze povezano kratkim tunelom za vozila.

.

.

.

.

.

.

 

Plovidba kraj obala Lefkade © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Lefkada, Agios Nikitas © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Lefkada, Agios Nikitas © Ivana Dukčević

.

.

.

.


.

Boraveći na kopnu, uputili smo se jedrenjakom na jednodnevni izlet na Lefkadu, u posetu malenom mestu Agios Nikitas, smeštenom u predivnoj uvali tirkizne boje mora, sa plažom od najsitnijeg šljunka. Prošetali smo uličicama sa pastelnim kućama, posetili jednu od lokalnih radionica – prodavnica suvenira i seli na ručak u jedom od restorana, na samoj obali. Lignje, sardine, školjke ili zubatac – izbor je vaš. Uz lokalno alkoholno piće – cipuru, i vino, užvali smo u pogledu na plažu i zaliv ispred nas.
.
.
.
.
.
.
Lefkada, zubatac u restoranu na plaži © Ivana Dukčević

.

.

 

 

Cipuro © Ivana Dukčević

.

.

.

.


Predlog za smeštaj

.

Ukoliko boravite u ovom delu obale, desetak kilometara od Preveze na samoj obali mora u mestu Kanali, stotinak metara od plaže nalazi se Butik-hotel SESA (SESA Boutique Hotel). Uređen u minimalističkom stilu, sa prostranim sobama u bojama: mora (Sea), zemlje (Earth), peska (Sand) i vazduha (Air) koje odgovaraju inicijalima u nazivu hotela, uz odličnu hranu i ukusne poslastice i koktele, pružiće vam priliku za savršen odmor.

.

.

.

.

.

SESA Boutique Hotel, Kanali / Preveza

.

.

.

.

SESA Boutique Hotel, Kanali / Preveza

.

.

 

 

Kanali, plaža Hotela SESA © Ivana Dukčević

.

.

.

 

 

Parga © Ivana Dukčević

.

.

.

.

.

 
error: Zabranjeno kopiranje članaka i preuzimanje slika.